• Telefon

  0727 586 472

 • Str. Porumbacu, Nr. 12

  Bucuresti

 • Luni - Vineri

  09.00 - 16.00

PlanetDisK

Tehnologia care sta la baza procesului de epurare a apelor uzate menajere cu ajutorul modulelor PlanetDisk nu este o tehnologie-minune, aparuta peste noapte, ci are la baza sisteme care in urma cu peste 10 ani erau foarte populare atat in Europa cat si in Statele Unite ale Americii si Canada, zone cu experienta deosebit de valoroasa in recircularea si recuperarea resurselor naturale.

Indelung verificat si perfectionat in ceea ce priveste eficienta si  raportul calitate/pret, sistemul cu biodiscuri Rotating Biological Contactor (RBC)  reuseste, in conditii de costuri foarte reduse comparabil cu alte sisteme existente pe piata, atat in ceea ce priveste achizitionarea / instalarea cat si exploatarea si intretinerea, sa asigure o calitate deosebita a efluentului furnizat, calitate care corespunde celor mai exigente cerinte ale normativelor in vigoare.

Procesul tehnologic cuprinde o succesiune de zone cu rol in filtrarea, separarea sau transformarea biochimica a reziduurilor aflate in suspensie sau dizolvate in apele uzate menajere.

Putem identfica o zona de tratare primara a apei uzate, o zona intermediara de tratare biologica o zona finala de separare si prelucrare a namolului si o zona de dezinfectie.

 

Tratarea primară a apei menajere uzate  in statiile PlanetDisk

Cantitatea de apa uzata provenita din activitatile gospodaresti este colectata intr-un bazin  de receptie dotat cu un gratar de separare grosiera a reziduurilor solide de dimensiuni mari care are si o zona de separare a grasimilor, de densitate mica ce plutesc la suprafata libera a apei menajere.

In aceasta faza a procesului de epurare, separarea are loc sub actiunea fortei gravitationale. Substantele astfel indepartate sunt colectate intr-un container si vor constitui parte din deseurile solide ce rezulta de la epurarea apei.

Indepartarea grasimilor este deosebit de importanta in procesul de epurare a apei, dat fiind faptul ca niciuna dintre operatiile ulterioare nu actioneaza in sensul indepartarii acestor substante, iar prezenta lor in apele epurate ar insemna neincadrarea in parametrii normativi.

Operatorul care deserveste instalatia trebuie sa urmareasca separatorul din aceasta faza si il va curata periodic, in functie de cantitatea de produse separate.

Ideal ar fi ca atat din punct de vedere al structurii si compozitiei cat si din punct de vedere al debitului, influentul, apa menajera uzata sa fie constanta, insa statiile de epurare din aceasta categorie reusesc sa fie destul de eficiente si in cazul unor „varfuri de sarcina”, intre anumite limite si nu pe perioade mari de timp.

In conditiile in care debitul creste mult sau scade simtitor, este recomandabil sa existe cateva tancuri de egalizare, bazine care sa asigure un spatiu de depozitare suplimentar in conditiile cresterii debitului de influent sau o rezerva pentru perioadele de scadere ale cantitatii de influent.

In aceste conditii zona de tratare biologica va fi alimentata cu un debit aproximativ constant de apa menajera uzata cu o concentratie omogena pe perioade mari de timp.

In tancurile de egalizare sunt montate agitatoare menite sa mentina in suspensie particulele existente in apa menajera si sa impiedice depunerea acestora pe peretii sau fundul tancurilor, ceea ce ar conduce la aparitia de variatii insemnate de continut in masa de influent, cu efecte imediate asupra eficientei sistemului biologic de epurare a apei.

Cu ajutorul unor pompe amplasate in tancurile de egalizare, se mentine un debit constant de apa uzata in treapta de tratare biolgica.

 

Tratarea biologica a apei uzate menajere

Principiul de operare al sistemelor PlanetDisk este tehnologia cu biorotor Biodisc RBC (Rotating Biological Contactor), aceasta fiind una dintre cele mai performante tehnologii atat din punct de vedere a calitatii apei epurate cat si a economiei in exploatare, avand totodata si o amprenta la sol minima.

Procesul tehnologic care sta la baza functionarii bioreactorului PlanetDisk consta din rotirea la viteza redusa a unor discuri confectionate dintr-un material plastic composit, conectate la un arbore transversal amplasat orizontal, actionat de un motoreductor.

Sistemul este astfel proiectat ca prin rotire circa 40% din suprafata discurilor va fi in submersie iar 60% in contact cu aerul.

Ca rezultat al acestui proces de rotatie repetitiv, biomedia (microorganismele necesare epurarii apei uzate) se va acumula si se va dezvolta utilizand ca suport biodiscurile. Aceste microorganisme vor primi oxigenul necesar in  momentul cand biodiscul prin rotire va fi la suprafata apei, iar in submersie vor metaboliza poluantii din apa uzata, proces in urma caruia rezulta dioxid de carbon si apa epurata.

Acest proces are loc intr-un mod total natural,  tehnologia cu biorotor PlanetDisk, fiind doar un catalizator al acestuia, niciunul din materialele din care este confectionat nu intra in reactie cu elementele poluante existente in apa menajera uzata, cu alte cuvinte, nici o parte a reactorului nu se consuma, singura care isi modifica masa este biomedia.

Tehnologia de epurare cu biorotor prezinta  avantaje distincte :

 • perioada de amorsare foarte scurta
 • eliminarea formarii de spuma datorita turbulentelor sau aerarii
 • flexibilitate privind fluctuatiile debitului
 • cantitatea redusa de namol evacuat.

 

Tratarea finala a apei uzate menajere

Dupa indepartarea substantelor organice si a nutrientilor, apa uzata trece în faza finala, care se defasoara in tancurile de decantare, unde namolul se depune la baza modulului iar apa tratata se descarca prin intermediul unei conducte catre instalatia de dezinfectie, eventual filtrare si apoi in continuare in emisar.

Unitatea de sedimentare (decantorul) este formata dintr-un sistem tubular tip fagure montat oblic la 60° care va asigură o decantare eficienta pe toata lungimea bazinului decantor.

Sectiunea dreptunghiulara transversala a decantorului si constructia interioara asigura o stabilitate a lichidului si retentia efectiva a namolului.

 

Namolul depus pe radierul decantorului si al bioreactorului va fi eliminat cu o vana automata sau o electropompa direct in instalatia de tratare si deshidratare sau in bazinul de stocare namol.

La finalizarea epurarii biologice, apa epurata este dezinfectata cu sistemul automat de clorinare sau dupa caz sistem UV. După dezinfectare, apa epurata poate fi directionata catre un alt sistem de filtrare care reduce totalul de solide suspendate, daca beneficiarul solicita instalarea acestuia.

Dupa tratarea apei uzate menajere in sistemele de epurare PlanetDisk, apa epurata se va incadra, fara probleme, in parametrii NTPA001 si va putea fi utilizata ca apa pentru irigatii sau spalatorii auto, cat si in zonele cu aplicatii industriale, cum ar fi fabricile de ciment si turnurile de racire.